U bent hier :

Verkoopstyling

Verkoop de ruimte, niet de spullen die erin staan!

Een huis verkopen gaat tegenwoordig niet zomaar. Het aanbod is groot, kopers hebben veel keus. Verkopers kunnen de verkoop bespoedigen, door zelf de handen uit de mouwen te steken. "Ga een weekend lang aan het werk, en maak het allemaal weer netjes, doe wat klusjes, ruim op, zorg eventueel voor een lik verf en breng de tuin op orde. Het verkoopt zo veel beter", luidt het advies. Al voordat op TV in de diverse woonprogramma's de stylistes en interieuradviseurs in beeld kwamen, ben ik, Cathy Holtland, al bezig interieuradviezen te geven aan verkopers van een woning.

Wij, makelaars lopen bij de verkoop van een huis overal tegenaan. Was die nog aan een rekje in een trapgat hangt, kleding die over een stoel hangt, vlekken in de vloerbedekking, kamers vol met meubelen of verzamelingen die her en der in de woning tentoongesteld worden. "Haal het weg en ruim het op", is het advies. "Kopers van een woning moeten gewoon een goed gevoel hebben, als ze een woning bezichtigen. Het moet in ieder geval schoon en opgeruimd zijn." Verkopen is emotie. Het huis dat aan kopers een goed gevoel heeft, wordt vaak gekozen. Het komt voor dat aspirant kopers in een straat de keuze hebben uit vijf dezelfde woningen. Woningen die rust uitstralen en die er netjes uitzien, worden vaak gekozen.

Het is verstandig om voordat een woning in de verkoop gaat en voordat er foto's gemaakt worden, die op onze site en Funda geplaatst worden, even kritisch door het huis te lopen. Per slot van rekening wil je ruimte verkopen en niet de spullen die erin staan. Een kamer moet niet te vol zijn. Hoe vaak komt het niet voor dat kopers hun eigen makelaar meenemen en hun schoonouders, een kamer is dan vol met mensen. En als er dan ook nog veel meubels in staan, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Al die spullen leiden af. Kopers geven commentaar op de inrichting en zijn niet meer bezig met de mogelijkheden van een woning.

Vaak vinden de verkopers het niet nodig om nog iets aan een woning te doen. 'Ik ga niet meer schilderen, dat doen de volgende bewoners wel', wordt er vaak gedacht. Maar toch, een kwast verf over een beschadigde deur of een nieuw sausje over een vergeelde wand, geven het huis een ander gezicht. Het is niet echt noodzakelijk om het interieur volledig te vernieuwen, zoals op TV vaak wel gebeurt. Met de eigen meubelen is veel mogelijk. Zet ze anders neer, of breng wat naar de kringloop of tijdelijk naar de zolder van de (schoon)ouders.

Een aantal nuttige tips:

  • Zorg voor een niet te volle kamer.
  • Geef een bank een gezellig gezicht met leuke kussentjes, zet bloemen neer en leuke kaarsen. CreŽer wel een eenheid door alles in een kleur te houden. Haal deze kleur uit bijvoorbeeld de tinten van een schilderij.
  • Zet spulletjes van een verzameling niet overal in het huis neer. Plaats ze bij elkaar op een plek
  • Doe kleine reparaties: zet een deurklink vast en een trapleuning.
  • Koop voor de badkamer handdoeken en een badmat in dezelfde kleur
  • Koop een leuk dekbed voor de slaapkamer, ruim kleren en schoenen op.
  • De tuin is de eerste aanblik. Zorg ervoor dat deze er netjes uitziet.
  • Leg eventueel een nieuw (en niet zo duur) tapijtje en kijk wat eventueel een verfje nodig heeft
  • enÖ. ruim op. Het verkoopt zo veel beter.

Kan ik u hierbij van dienst zijn?

Meer weten?

Heeft u een vraag omdat iets niet helemaal duidelijk is of wilt u weten wat voor u van toepassing is? Stel dan hier uw vraag en krijg op werkdagen binnen 24 uur een reactie.